Huru hara puteri
Kamek bakal jadi urang sarawak~

Monday, 27 April 2015 @ 3:31 pm | 0 Comment [s]


hello... hahahaha..

ari tok kamek mok klaka sarawak.. kamek arap kitak urang faham apa yg kamek nulis bila kitak nangga blok kamek.. 

nota kaki :
(if ada sarawakian yg baca tok, nangga kesalahan kamek nulis, kamek mohon ampun awal2.. al-maklum, kamek biak baruk blaja.. mun ada salah, maaf nak kamek..)

aok.. back to the story..

tanggal 11 July 2013.. kamek dapat berita yg kamek dpt sambung study di Sarawak.. nun jauh di borneo sinun.. perasaan kamek time ya fuhh.. nang hepy gilak.. kamek sik pernah sampey borneo gik.. selalu kamek dengar rang madah sarawak nang best gilak.. banyak oh tempat menarik dekat sia.. kamek dengar pun dah seronok gilak, tambah belum gik sampey sinun nak??

hahahaha.. mesti kitak urang sik faham nak? pandey-pandey bah kitak urang mok nangga bg faham.. hahaha.. kamek sik ada masa mok translate bg kitak urang baca.. hahaha..

(ngegeh juak kamek.. mentang-mentang dah pandey klaka sarawak.. mok action jak)

oke la.. oke la.. aku tulis bahasa melayu baku.. sian kat korg yg lain kalau tak faham.. korg baca blog aku ni pun aku da cukup bersyukur.. hahahaha..

tanggal 11 July 2013, aku dapat berita yg aku dapat sambung belajar kat Sarawak.. aku dpat sambung degree kat sana.. ffuuhh.. mcm tak percaya je time tu.. ye la.. aku bukan nye pandai sgt pun.. ingat kan tak dpt masuk mana-mana U.. heee.. humble gila aku.. tapi, Alhamdulillah.. aku dapat jugak masuk.. rezeki aku disana..

time aku dpt berita tu, aku tengah mengajar budak tingkatan tiga.. maklumlah.. aku dulu guru sandaran tidak terlatih a.k.a guru ganti kat sebuah sekolah di taiping.. hehehehe.. seronok weh time tu.. hampir nak terjerit aku time tu.. punya seronok.. hehehe..

lantas aku ckp kat student aku... 

''class.. sampai sini je kelas hari ni.. sy bg kamu semua keluar awal 10 minit.. sbb sy ada hal yang mmg saya tak dapat nak elak.. hal penting..'' diorg pun.. yahooo.... tapi aku tak kesah pun sbb time tu aku pun seronok yang amat.. hehehe.. 

lantas aku pun keluar kelas, then gi pejabat mak aku yg kebetulan mak aku pun kerja kat situ.. kerani kat sekolah tu juga.. hehehehe.. tapi, time tu mak aku takde dlm bilik dia, mak aku ada kat tandas.. so aku pun tunggu je la mak aku sampai kat bilik.. bila mak aku sampai.. aku pun ckp la mcm ni..

''ma, birthday mama 1 september kan??''
''aah.. knp?''
''kakti nak bg mama hadiah.. nak tunggu 1 september lambat lagi la...''
''hadiah ape? bg nnti lah tak kan ta boleh??''
''tak boleh.. nnti 1 september kakti takde sini..''
''haaa.. bg tau lah ape dia..??''
''maa.. kakti dpt tawaran sambung belajar kat sarawak.. 1 september ni tarikh pendaftaran dia ma..''
''Alhamdulillah.. syukur Allah..''

terus mak aku solat sujud syukur sbb aku dpt sambung belajar.. habis semua staff dia bg tahu.. seronok punya pasal.. aku sebak juga sbb dpt nampak muka mak aku happy sgt2.. first time in my life aku dpt buat mak aku happy sampai mcm tu.. Alhamdulillah ya Allah..

balik tu baru aku cerita kat abah aku.. aku dpt sambung belajar kat sarawak.. abah aku pun seronok dengar berita tu.. honestly, aku ingat lagi muka mak n ayah aku seronok sgt2.. bila dapat tahu aku, anak sulung diorg dapat sambung belajar degree kat universiti awam.. 

InsyaAllah.. akan ku ingat kenangan tu sampai bila-bila.. amiin..




Lama menghilang~

@ 2:41 pm | 0 Comment [s]


mula-mula sekali.. hye semua.. ampun beribu ampun, sembah patik harap diampun... fffuhhh.. lama gila tak update blog.. hampir setahun rasanya.. bukannya ape, kadang-kadang tu terlampau busy dengan assignment and pelabagai komitmen menanti diri ku ini..
sepanjang tahun 2014 lepas, banyak benda yang aku hadapi membuatlan aku terasa diri ni semakin matang dalam menempuh dugaan hidup.. cewahhhhh.. ayat~ hahahaha.. peduli apa aku.. by the way, tahun ni.. aku nak menyingkap balik pengalaman-pengalaman aku pada tahun-tahun lepas, dan antara moment-moment yang paling best pada tahun ni.. untuk berkongsi dengan org lain.. 

hahahaha.. what the..... (ape, kau ingat kau tu artis keee??? - monolog dalam hati)
tapi, sekarang is not the suitable time untuk aku update blog ni sbb aku masih sibuk.. al-maklumlah masih bergelar pelajar.. hehehehe...
tapi, apa yg pasti.. aku akan update dekat korang tentang:

negeri sarawak, bumi kenyalang
Universiti Malaysia Sarawak
beberapa bahasa-bahasa dialek sarawak
etnik-etnik yang ada disarawak
pengalaman aku sepanjang bergelar mahasiswi
sahabat-sahabat aku di Universiti

dan pelbagai lagi~

so, korg jangan lupa tunggu next entry aku.. baca, dan komen apa yg sepatutnya korg nak komen.. gaya penulisan aku kini dah bertukar secara santai.. dan kadang-kadang aku menggunakan gaya bahasa seperti 'sarkastik' , 'narsistik' , dan pelbagai nada bahasa lagi..

diharapkan korg sudi membuang waktu untuk membaca next entri aku.. InsyaAllah.. korg akan dapat pelbagai intipati, nasihat, pengalaman, dan pedoman (apa aku merepek ni??) sekiranya korg baca entri aku.. demo pehe dok aku kecek gapo ni?? hahahahaha...





Older Post
The Disclaimer

بسم الله الرحمن الرحيم
Hi alls. I'm human and blahblah goes here. one quote for all of you, you follow me, and I'll follow you back :D

START your day with BISMILLAHIRAHMANIRAHIM, and END it with ALHAMDULILLAH, remember that :P

If you never THANK Allah after every SMILE, then you have no right to BLAME Him for every TEAR


Navigations!

Diary About Stuff Site


Let's Talk!


My Link-Link




The Credits!

Template by : Farisyaa Awayy
Basecode by : Nurynn
Full Edited : Baldi Pink Yaya

Best View at GOOGLE CHROME!